Book Tag – Ellentétek

Íme egy jópofa book tag egy külföldi blogról, melynek a lényege, hogy bizonyos szempontok alapján találj néhány egymásnak ellentétes művet a házi könyvtáradban. Mi megcsináltuk, és közben nagyon jól szórakoztunk. 🙂 Ha van kedvetek, vigyétek, töltsétek ki ti is!

 Sienna  Laura
A legrégebbi könyv a gyűjteményedben
picsart_10-14-03-00-00

Claire Kenneth – Éjszaka Kairóban

Ezt a könyvet a nagymamámtól kaptam, amikor kb. 11-12 éves lehettem. Ő lelkes olvasója volt Claire Kennethnek, és akkor ez a romantikus történet engem is megfogott. Még mindig emlékszem rá valamelyest, de inkább csak a hangulatára, ami gyerekként teljesen elvarázsolt.

dav
Rejtő Jenő – Vesztegzár a Grand HotelbenVolt egy tankönyveket, munkafüzeteket és kötelező meg egyéb szórakoztató irodalmat gyártó kiadó/terjesztő nálunk, akinek bejárása volt az iskolákba is (Erdélyben nőttem fel). Rendszeresen hozták a magyar osztályokba a különböző könyveket, igen jutányos áron lehetett így hozzájutni az olvasmányokhoz. Ez volt az első olyan könyv, amit puszta “szórakozásból” vehettem meg, nem volt a tananyag része, nem volt kötelező olvasmány, egyszerűen csak megtetszett, amikor beleolvastam. Az elmúlt tizenkét-tizenhárom év alatt pontosan huszonhatszor olvastam el… 🙂
A legújabb könyv a gyűjteményedben
 dav

Noah Hawley – Zuhanás előtt

Ezt a könyvet konkrétan szerdán hozta meg a postás. Megjelenés előtt rendeltem a Libritől. Még nem kezdtem el – jelenleg egy Jo Nesbo regényt olvasok -, de már nagyon fenem rá a fogam. 🙂 A Fargo sorozatot imádtam, úgyhogy remélhetőleg ez a regény is maradandó emlékeket hagy bennem.

dav

Margaux Fragoso – Csak ha te is akarod

Most döbbenek csak rá, hogy már évek óta nem vettem könyvet. Az utóbbi alkalommal bevásároltam egy polcnyit, és úgy gondoltam, ezzel elleszek egy darabig. Aztán következett egy nagyon száraz időszak, amikor olvasni sem tudtam (de erről majd egy másik posztban talán). Ezt a könyvet nagyjából négy éve vehettem… Érdekes olvasmány volt. Ideje átrágni magam a többin is…

Egy olcsó könyv
 dav

Gál György Sándor – Egy faun délutánja

Mostanában előszeretettel rendelek antikváriumokból, mert így olyan könyvekhez is hozzájutok, melyek már rég nincsenek a könyvesboltok polcain; ráadásul fillérekért. Az idei év számomra legemlékezetesebb olvasmányai is mind antikvár könyvek közül kerültek ki. Többek között a fenti, Debussy-ről szóló életrajzi regény, amit még biztosan sokáig fogok emlegetni, annyira megfogott. Az árára már pontosan nem emlékszem, de olyan 500 Ft körül lehetett.

dav

Madách Imre – Az ember tragédiája

Ezt az alapművet potom 100 forintért vettem. Egy antikvárium előtt haladtam el, amikor megláttam a bolt ajtaja előtt egy dobozban, és mivel anno még könyvtárból kölcsönzött darabot olvastam, megvettem, hogy meglegyen otthon is. Siennához hasonlóan figyelem én is az antikváriumok kínálatát, mert sokszor nagyon értékes és ritka kincsekre bukkanhat az ember. Ráadásul az íráshoz is remek forrás! Sokszor olyan témákban kutatunk, amihez nemigen találunk máshol szakirodalmat. Bizony, néha jobb egy témába vágó könyv vagy szakmai lap, mint a Wikipédia… 🙂

Egy drága könyv
 dav

Ken Follett – A titánok bukása

A Ken Follett regények sosem tartoztak az olcsó kategóriába, ami nem is véletlen: a legtöbbje 1000 oldal körül mozog. A fenti is egy vaskos példánynak számít a maga 968 oldalával. Mindenesetre, nem ez lesz a legrövidebb könyv a listámon. 😉 Egészen pontosan 4790 Ft-ba került, amikor vettem – talán 5 éve.

bty

Carlos Ruiz Zafón – A szél árnyéka

Ez egy relatív dolog… Mi számít drágának? Mindenkinek más! A legdrágább könyveim jellemzően főiskolás szakirodalmak voltak 😀 De azok – úgy érzem – nem valók most ide. Így maradtam ennél a 4.000 Ft-os példánynál. Nagyjából öt éve vettem, az akkori árakhoz és könyvpiachoz mérten – terjedelmét is figyelembe véve – felső-közép árkategóriás könyvnek számított. A drágább darabokat jellemzően e-könyvben vettem meg, már csak azért is, mert az nagyobb terjedelemmel járt, így az e-könyv praktikusabb volt.

Egy könyv, aminek férfi a főszereplője
 dav

Augusten Burroughs – Farkas az asztalnál

Megrázó regény a családon belüli erőszakról. Kitűnően megírt történet, bennem mély nyomot hagyott. A főszereplő egy időközben férfivá cseperedett fiú, aki az apjával való különös és kegyetlen kapcsolatát boncolgatja visszaemlékezésein keresztül.

hdr
Hugh Laurie – A balekKevesen tudják, hogy Hugh Laurie nem csak Dr. House szerepéről ismert, hanem az angol tévézés egyik kiemelkedő alakja, aki remekül zongorázik, sőt még énekel is hozzá, és emellett az íráshoz is konyít valamicskét.
Bár (ahogy az ajánlókból is kitűnik), “reptéri papírborítós” kategóriába sorolják, azért egy misét mindenképp megér. Főleg a krimi szerelmesei számára. Pörgős történet és üdítő humor. Szerintem ez a páros elég egy jó kikapcsolódáshoz. Aki inkább mély elmélkedésre vágyik, fogyasszon egyebet.
Egy könyv, aminek nő a főszereplője
 dav

Natsuo Kirino – Kín

Na, ez egy hamisítatlan pszichothriller. Rettenetesen izgalmas, ugyanakkor meglehetősen gyomorforgató sztori, pontosan, ahogy szeretjük. 🙂 Én imádtam, sajnos már régen olvastam, de lehet, hogy majd valamikor újraolvasás lesz belőle. 🙂

bty

Torey Hayden – Szellemlány

Megmondom őszintén, ezt a könyvet már nagyon rég olvastam, és nem tudom felidézni a befejezését… Az újraolvasást fontolgatom, bár ezek alapján lehet, hogy okkal nem hagyott mély nyomot bennem.
Időnként beszabadulok a könyvesboltba (vagy online felületre), és amik megtetszenek azokat megrendelem. Ez persze sok szempontból lutri, de azért mindig vannak gyöngyszemek a merítésben. Még egy esélyt talán megér a Szellemlány is…

Egy könyv, amit gyorsan befejeztél
 dav

Markus Zusak – Az üzenet

1-2 hónapja olvastam, és annyira magával ragadott a sztori, hogy két nekifutással végeztem is vele. Remek történet, csak ennyit tudok mondani – értékelés a molyon. 🙂

dav
Mihail Bulgakov – A Mester és MargaritaÁltalában két vagy három nekifutásra szeretek olvasni. Van azonban két kivétel, amelyeket egyetlen éjszakába (vagy inkább hajnalba) nyúló délután alatt olvastam el. Az egyik a Jane Eyre, a másik pedig A Mester és Margarita. Ezt választottam most a felsorolásba, mert a Jane Eyre fizikailag már nincs nálam, így nem tudtam lefotózni, ugyanakkor pedig A Mester és Margarita története sokkal közelebb áll hozzám, így nem is volt kérdés, hogy ezt a művet emelem ki. Az elmúlt 10 év alatt összesen hatszor olvastam el.
Egy könyv, amit sokáig olvastál
dav

Ken Follett – A Katedrális

A fotón nem látszik, de ez a könyv van vagy 10 centi vastag, és… egészen pontosan 1022 oldal. 🙂 Anno sok-sok nekifutásra sikerült elolvasnom, de minden percét imádtam.

bty

Wilbur Smith – A folyó istene

Ezt a könyvet Siennától kaptam kölcsön, talán hat-hét évvel ezelőtt. Sokszor nekifutottam. Elütött attól a stílustól, amiket addig olvastam, ennek ellenére nagyon tetszett. Viszont nem adta magát könnyen. Nagyjából az első negyedén sikerült magam átrágnom, majd évek teltek el, és a könyv a polcon maradt. Aztán úgy hozta az élet, hogy egy darabig ágyba kényszerültem. Nem is nagyon tehettem mást, mint olvastam. Ez volt az első könyv, amit akkor végigolvastam – három nap alatt. Így talán csalás ebbe a kategóriába sorolni, hiszen szinte egyszerre szippantottam be, ám az első ötven-hatvan oldal után eltelt néhány év… így összességében ez lett a nyertes 🙂 Most is hálás vagyok érte Siennának, mert nagyon nehéz és fájdalmas órákon segített át!

Egy könyv, aminek pocsék a borítója
 dav

Graham Greene – A szakítás

Végigböngészve a könyvespolcomat egyértelműen erre a borítóra esett a választásom. Oké, mentségére legyen mondva, hogy ősrégi kiadás (1979), de az biztos, hogy csak úgy találomra nem venném meg. Azért került hozzám, mert valaki ajánlotta; egyelőre még a várólistán pihen, de hamarosan (talán még idén) sort kerítek rá.

dav
Ady Endre – Válogatott versekNagyon szeretem Ady verseit, ez a kötet azonban méltatlanul ronda borítót kapott – szerintem. Középiskolás koromban számtalanszor átlapoztam és egy darabig nem csak olvastam, de írtam is verseket. Ez azonban egy olyan műfaj, ami jóval “kegyetlenebb”. A próza jobban elbírja az útkeresést, a saját hangod megtalálását, az apró hibákat, de még a nagyobb hajlításokat is…

Így szívből tisztelem és megbecsülöm a tehetséges költőket.

Egy könyv, aminek gyönyörű a borítója
 dav

Dan Brown – Inferno

Ennél a kérdésnél elég sokáig meredtem a könyvespolcomra, és arra a megállapításra jutottam, hogy egyetlen könyvemre sem tudnám azt mondani, hogy olyan kiemelkedően gyönyörű borítóval rendelkezne. Sok mutatós van köztük, de azért láttam már sokkal szebbeket is. Végül őt választottam. Ő is inkább csak mutatós.

hdr

A krimi gyöngyszemei – Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes nyomoz

Imádom a szövet és bőr borítású, régi könyveket. Más a tapintásuk, az illatuk, bennük van az idő. Így amikor megláttam ezt a kötetet, rögtön tudtam, hogy akarom a sorozat többi tagját is 🙂
Talán a képen nem látszik jól, de a piros rész egy szövet tapintású borítás, a gerince pedig olyan igazi, régi kötött könyvre emlékeztet, barázdákkal elválasztva. Az egyetlen hátránya, hogy igen nagy méretű, és ha elbóbiskolok olvasás közben és magamra ejtem, érzem a szavak valódi súlyát… 🙂

Egy magyar könyv
 dav

Lakatos Levente – Love Club

Van még néhány magyar szerzőtől származó könyvem, de mind régebbiek, és olyat szerettem volna választani, ami modern, mai darab. És akkor rádöbbentem, hogy egyetlen regény felel meg ennek a kritériumnak: Lakatos Levente Love Clubja.

dav

Örkény István – Egyperces novellák

Ehhez nincs mit hozzáfűzni… 🙂 Választhattam volna más magyar művet is, javarészt a klasszikusokból, de mikor megakadt ezen a szemem, nem is kerestem tovább. Ha magyar irodalomról van szó, akkor azt hiszem, én le vagyok maradva néhány (száz…) évvel. Bevallom, kevésbé követem a kortárs “kollégák” munkásságát. Hamarosan ezen is változtatok 🙂

Egy nemzetközi könyv
 dav

Paula Hawkins – A lány a vonaton

Az év egyik legnagyobb nemzetközi sikere volt ez a könyv, a belőle készült film pedig már megy a mozikban. Jó volt, nekem tetszett, a múlt héten látott film miatt pedig még friss az élmény, ezért is került be ő az összeállításomba. 🙂

dav

Harper Lee – To kill a mockingbird

Azért választottam ezt a könyvet ebbe a kategóriába, mert több, mint negyven nyelvre fordították le, köztük magyarra is (Ne bántsátok a feketerigót!), emellett írója, Harper Lee egy évvel a könyv megjelenése után megkapta érte a Pulitzer-díjat, így mindenképp helye van a felsorolásban.
Még nem olvastam, de hamarosan sort kerítek rá mindenképp (eredeti nyelven).

Egy vékony könyv
 dav

Jack London – A vadon szava

Alighanem a maga 92 oldalacskájával ez a legvékonyabb könyv a polcomon. Még középiskolás koromban olvastam, emlékszem az alapsztorira, de már igen csak halványan él bennem.

dav

Sinka István – Balladák

Bár Ady a szívem a csücske, ha versekről van szó, Sinka Istvánt is nagyon szeretem. Ezt a kötetet egy szavalóversenyen való részvételem után kaptam még valamikor alsó tagozatban, és azóta számtalanszor átlapoztam már.
Sinka István nem csak verseivel, de gyökereivel is közel áll hozzám.

Egy vastag könyv
 picsart_10-14-03-09-58

Ken Follett – Az idők végezetéig

Úgy tűnik, ma Ken Follett nap van nálam, a könyvei igen gyakran felbukkannak a listámon. 🙂 Ez az opusz a Katedrális folytatása, és 1060 oldal. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.

dav

Carlos Ruiz Zafón – Angyali Játszma

Ez a legvastagabb könyvem, ami papírformában is ott a polcomon. Az ennél terjedelmesebb darabokat inkább e-könyvben szerzem be, mert praktikusabb. Összesen 667 oldal.

Egy irodalmi mű (Fiction)
 dav

George R.R. Martin – Trónok harca

A könyvgyűjteményem 80%-ban irodalmi művekből áll, a többi pedig tankönyv, szakmai, pszichológiai, illetve ezoterikus könyv. Ezért nehéz volt választanom, de úgy döntöttem, hogy azt kapom elő, amin legelőször megakad a szemem. Ez pedig a Trónok harca lett. 🙂

bty

Bram Stoker – Drakula (Stephen King ajánlásával)

Az eredeti tag “Fiction”, tehát valamilyen kitalált történet, irodalmi(nak szánt) mű. Ide gyakorlatilag bármit választhattam volna. Bram Stoker Drakuláját az egyik osztálytársamtól kaptam kölcsön és két éjszaka alatt kiolvastam (nem vastag könyv). Igen, szándékosan hagytam éjszakára az olvasást… így sokkal izgalmasabb volt!

Egy nem irodalmi mű (Non-fiction)
 dav

Timothy Ferriss – 4 órás munkahét

Ez a könyv egészen más perspektívába helyezi a munkát, és felkínál egy csomó alternatívát arra, hogyan csökkentsd jelentősen a munkaidődet, és szervezd át úgy a feladataidat, hogy egy szinte teljesen automata rendszert kapj. Kiút a taposómalomból – érdekes és hasznos olvasmány annak, aki elég nyitott hozzá.

dav

Zsolnay Teréz és M. Zsolnay Margit – Zsolnay – A gyár és a család története / Sikota Győző – A gyár története

A Zsolnay család és a gyár történetét öleli fel ez a fantasztikus könyv – szintén antikvár darab. Amikor először jártunk Pécsett három-négy évvel ezelőtt, meglátogattuk a Zsolnay múzeumot és gyárat. Potom öt órát töltöttünk el bent és végigolvastam minden betűt, ami a tájékoztató táblákon állt. Nagyon megfogott a család története. Miután hazajöttünk, rögtön felkutattam és megrendeltem a könyvet. Azóta is visszajárunk Pécsre, nagyon szeretjük a várost, és a Zsolnay múzeumot immáron négyszer tekintettük meg 🙂

Egy nagyon-nagyon romantikus könyv
 dav

Stephenie Meyer – Twilight

A tvájlájt. Ugye erről nem is kell többet mondanom? 😛

hdr

Jane Austen – Büszkeség és balítélet

Ezzel a tag-el bajban voltam, mert nagyon kevés romantikus könyvet olvasok. Így megint a klasszikusokhoz nyúltam és így választottam ki ezt a Jane Austen könyvet.

Egy izgalmas akció, vagy krimi
 dav

Stieg Larsson – A tetovált lány

Nem csak ez, de a trilógia mindhárom része számomra tökéletes és letehetetlen olvasmány volt. Nagy bánatom, hogy a szerző idő előtt meghalt, és nem élvezhetjük tovább a zseniális krimijeit. A negyedik rész, amit David Lagercrantz írt, megközelítette ezt a színvonalat, de csak 80%-ban. A Millenium-trilógia megismételhetetlen. 🙂

hdr

Donald James – Monstrum

Jó néhány éve olvastam már ezt a könyvet is, és emlékszem, hogy nagyon izgalmas volt, lekötött és még a kocsiban is ezt olvastam (nem én vezettem…), majd az utcán, ahogy igyekeztem a célom felé. Egyszerűen nem tudtam letenni, na! 🙂

Egy könyv, ami megnevettetett (A book that made you happy)
 dav

Kurt Vonnegut – Bajnokok reggelije

Alighanem az év legfurcsább olvasmánya volt számomra ez a társadalomkritikával bőven átitatott szatíra. Sokszor döbbenten olvastam, de azért fel-felnevettem a szájbarágós magyarázatokon, a komikus párbeszédeken, és természetesen az illusztrációkon… Főleg azokon. :))

dav

Betty Barnden – A horgolás bibliája

Ezt a kategóriát kicsit másképpen értelmeztük Siennával, ugyanis az eredeti tag az “Egy könyv, ami boldoggá tett”. Ha szerepelhetne kétszer ugyanaz a könyv a listában, akkor talán ide is a Vesztegzár a Grand hotelben-t választanám Rejtő Jenőtől. Nem csak azért, mert zseniális benne a humor, hanem mert érzelmi kötődés és sok-sok emlék is fűz ahhoz a könyvhöz, és akárhányszor rossz kedvem van, elég belelapoznom és ez felvidít. Most mégis inkább ezt a könyvet választottam, mert ezt egyik karácsonyra kaptam a férjemtől, és azóta számtalan mintát kipróbáltam belőle, néha csak átlapozgatom és tervezgetem, mit készítek legközelebb… Ez a könyv is mindig boldoggá tesz, még ha nem is nevettet meg.

Egy könyv, amin sírtál (A book that made you sad)
 dav

Jojo Moyes – Mielőtt megismertelek

Biztos, hogy az emlékezetes olvasmányok közé kerül… nagyon élveztem, nagyon sírtam a végén, és nagyon fáradt voltam másnap, mivel egész éjszaka olvasnom kellett… 🙂

dav

Mikszáth Kálmán – A néhai bárány

Vigasztalhatatlan voltam… Úgy bőgtem, mint a záporeső. Ilyen volt a Hét Krajcár is Móricz Zsigmondtól. Azóta sem ríkatott meg olyan őszintén egy könyv sem, mint ezek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.