Interjú a Könyvmarketing Facebook csoport kérdései alapján

A tegnapi nap során mi is bemutatkozhattunk a Könyvmarketing Facebook csoportban, amely jelenleg majd’ 400 tagot számlál. Írótársaink és érdeklődő csoporttagok kérdeztek minket a közös alkotásról, a könyveinkről, az eladásokról, marketingtevékenységről és sok minden másról. Az alábbiakban olvashatjátok válaszainkat.

Miért közösen írtok, nem nehéz így? Hogyan osztjátok meg a munkát?

Sorszerű volt a találkozásunk, a barátságunk és ennek kapcsán a közös írás is. Sosem gondolkodtunk el rajta, hogy miért alakult így, egész egyszerűen annyira természetes volt első perctől kezdve a közös alkotás és ötletelés, hogy… csak úgy jött! 🙂 Nagyon egyszerű és kitérő válasznak tűnik, de így van. Tulajdonképpen ahhoz, hogy észrevehetetlen maradjon a tény, hogy a könyvet ketten írtuk, még a csillagoknak is úgy kell állniuk, hogy minden összehangolt legyen. Talán ez a legélvezetesebb dolog a közös írásban; a kölcsönös bizalom és ez az érdekes, közös stílus (amelytől a sajátjaink eltérnek).

Egyébként nagyon élvezzük mindketten, hogy együtt alkothatjuk meg a karaktereket, cselekményeket, helyszíneket… A munkamegosztás pedig változó. Előfordult már az is, hogy kiválasztottunk magunknak egy-egy karaktert vagy cselekményszálat, és azt végigvittük. Ilyen módon íródott a Száz évvel utánad című, tavaly szeptemberben megjelent könyvünk.

Most azonban más módszert követünk. Idén januárban kezdtük meg ismét az írást, ezúttal is egy közös regényen dolgozunk, itt azonban már karaktertől és cselekménytől függetlenül osztottuk meg a részeket, vagyis felváltva írjuk a fejezeteket. Ez a módszer sokkal több odafigyelést és koncentrációt igényel, de izgalmasabb is!

Hogyan kommunikálhatnak veletek az olvasók? Mit tesztek, ha elakadtok az írásban? Van egy bevált módszeretek az elakadás kezelésére?

Többféle módon kommunikálhatnak velünk az olvasók. Először is itt, a weboldalon is küldhetnek nekünk üzenetet. Illetve Facebook oldalunkon, Twitteren, Istagramon és Linkedin-en is elérhetnek minket. Szívesen válaszolunk minden üzenetre, kérdésre. Nem titkolt célunk, hogy olvasóinkkal jó kapcsolatot ápoljunk, élő és interaktív kommunikációt alakítsunk ki, és ugyanígy pályatársainkkal is igyekszünk felvenni és tartani a kapcsolatot.

Érdekes, hogy mennyire aktuális a második kérdésed, ugyanis egy éve „vánszorogtunk” ki egy sokáig húzódó alkotói válságból. A legszörnyűbb, hogy ilyenkor az írással egyenes arányban van az olvasás is, mert az is csak arra emlékezteti az embert, hogy nem képes alkotni. Azonban Sienna fantasztikusan zongorázik (ő most biztos legyintene rám, de én már hallottam játszani, és minden elfogultságom ellenére mondhatom, gyönyörűen bánik a hangszerrel!), én pedig festek és ékszereket készítek, így amikor az írás nem megy, megpróbáljuk ilyen formában kiadni a felgyülemlett energiát és ihletet.

Van valami visszajelzésed arról, milyen életkorból kerülnek ki elsősorban az olvasóitok?

Nos, mivel mindketten PR-Marketing szakirányon végeztünk, és sokat foglalkoztunk már a főiskola alatt is a könyvpiaccal, tisztában voltunk azzal, hogy milyen célcsoportot szeretnénk tudatosan megszólítani. Ezt több szempont alapján határoltuk be. Talán ridegnek tűnhet a módszer, de manapság nem elég egy jól megírt történet, illetve könyvedre nem elég alkotásként (vagy „gyermekedként”) gondolni, hanem meg kell vizsgálnod úgy is, mint terméket az adott piacon.

Röviden válaszolva: az olvasóink nagyrészt 20-45 év közötti nők. A következő könyvünknél már picit finomhangolni kell a célcsoport meghatározását, ugyanis témájában és stílusában kissé eltérő lesz, de erről majd később! 😉

Minden történetet közösen írtok? Terveztek esetleg külön-külön is írni?

A legtöbb történetet közösen találjuk ki, ezek közül válogatjuk ki aztán, hogy melyiket írjuk meg. Ezen felül vannak természetesen egyéni ötleteink is, amiket külön dolgozunk ki. Vannak mindkettőnknek olyan könyvei, amelyek hónapok, sőt évek óta várnak a befejezésre, de még egyszerűen nem érettünk meg rá, vagy az életünk egy olyan szakaszában vagyunk, amikor azt a konkrét történetet nem tudnánk megírni. Viszont tervezzük mindketten, hogy ezeket befejezzük.

Ismerős vagy azokon a helyeken, ahol a regényetek játszódik? Esetleg innen az ihlet, vagy inkább az internet-könyv-képzelet az, ahonnan gyűjtitek az infókat? 🙂

A Száz évvel utánad című regényünk egy része Londonban, másik része Párizsban játszódik. London mindkettőnk szívéhez közel áll, és több történetünknél is ezt a helyszínt választottuk. Párizsba most először helyezkedtünk bele a közös írás során. Sienna már járt mindkét helyen, nekem ezek a desztinációk eddig kimaradtak utazásaim listájáról. A párizsi helyszínnek azonban az a pikantériája, hogy az a szál a múltban játszódik, így a jelenbeli Párizs ismerete nem igazán adná vissza azt 150 évvel ezelőtti világot egyébként sem. Részben tehát emlékezetből (Sienna révén), részben pedig rengeteg kutatásból merítettünk az írás során. A Google segítségével bejártuk azokat az utcákat, ahol a karaktereink is sétáltak, megnéztük milyen éttermek, szórakozóhelyek, múzeumok vannak ott. Apró kis érdekesség, hogy még a regény vége felé említett, Airbnb-s szállás is valós, ahol az egyik karakterünk megszállt. 🙂 Mindig törekszünk a hitelességre, de nyilván néha szükség van kisebb változtatásokra, a történet érdekében. Azt hiszem, ennyi írói szabadságot mindenki megengedhet magának 🙂

Nagyon izgalmas hallani, hogy együtt írtok. Ezt a véletlen alakította így, vagy tudatos döntés volt?

Is-is! 🙂 Azt tartom, hogy a sors hozott össze minket, mikor mindkettőnknek egy igaz barátra volt szüksége, a többi pedig jött magától! 🙂

Borzasztóan jól néztek ki, lehet pasizni azzal a szöveggel, hogy “helló, író vagyok. Ha nem vigyázol, beleírlak egy könyvembe!” 😀

Először is, nagyon szépen köszönjük! 🙂  Pasizni még soha nem próbáltunk ezzel a szöveggel, de arra már volt példa, hogy élő személyekből merítettünk egy-egy karakter megformálásánál! Egyébként mindketten boldog párkapcsolatban élünk 🙂

Látom, bónusz brigád akciót is bevállaltatok a könyvre, erről milyenek a tapasztalataitok? A kiadó mennyire volt együttműködő ezzel kapcsolatban?

Mivel magánkiadásban jelent meg a könyvünk, sok mindenben szabad kezet kaptunk, többek között az ilyen promóciókban is. Egy barátnőm ajánlására és tanácsára kerültünk be a Bónuszbrigádhoz, de azt tapasztaljuk, hogy minimális ott az érdeklődés. Szívesebben rendelik meg az emberek webshopból a regényt vagy veszik meg könyvesboltban, mint ott. Talán ki lehetne emelni a terméket az ún. „Piactéren”, de nem érné meg… Inkább Facebook vagy egyéb, online kampányra fordítjuk azt az összeget.

Történelmi regényt írtatok. Sok kutatás van mögötte, vagy inkább a fantázia dominált?

Rengeteg kutatás van mögötte! Siennáé volt a párizsi szál, és becsületére legyen mondva, egy könyvtárnyi szakirodalmat és abban a korban íródott regényt olvasott el! Ezen kívül felosztottuk egymás között a kutatási pontokat, például: korabeli öltözködés, művészeti irányzatok, politikai helyzet, társadalmi helyzet, szórakozóhelyek, nők szerepe abban a korban, családok felépítése, művészek élete stb. Ezeket a pontokat felváltva kidolgoztuk és minden héten összeültünk, megbeszéltük mit találtunk, milyen érdekességekre bukkantunk. Ezek a kutatási eredmények befolyásolhatják a történetet, de még a karaktereket is! Szintén érdekes apróság: a könyvben van egy fiktív, XIX. századi karakter, aki csupán a képzeletünk szüleménye, de a történet úgy kívánta meg, hogy beillesszük az akkori történelmi-művészi érába.

Ki készíti a honlapotokat? (Áttekinthető, gratulálok hozzá!)

Köszönjük! 🙂 A honlapunkat mi készítettük, egy egyszerű blogmotor az alapja, és arra húztunk rá egy általunk választott „bőrt” (template-et), amely egyszerűen és jól szerkeszthető, stílusunkra szabható. Jelen pillanatban mindent ketten csinálunk: weboldal, social media oldalak, tartalmak szerkesztése, kampányok tervezése és lefuttatása, stb.

Mennyi időt visz el átlagban a FB oldal, honlap, egyéb, könyvmarketinghez kapcsolódó tevékenység egy héten?

Mivel ketten vagyunk, ezt is jól meg tudjuk osztani. Átlagosan napi fél-egy órát foglalkoznunk kell vele, hogy aktívan tartsunk minden felületet. Ez azt jelenti, hogy fejeként átlagosan 3,5 – 7 óra. Természetesen előfordul, hogy mindkettőnknek úgy alakul a civil munkája vagy a magánélete, hogy aznap épp nem tudunk ezzel foglalkozni, de olyan időszak is van, amikor ennél jóval több időt töltünk ilyen tevékenységgel. Változó. De a minimumot igyekszünk minden egyéb mellett tartani.

Terveztek további közös munkát?

Igen, sőt épp most is dolgozunk a következő könyvünkön! Néhány hete kezdtük meg az írást, így még az elején járunk, de célunk, hogy tavasz végére, nyár elejére nyomdakész példányt adhassunk le a kiadónak!

Más, nem közösen írt munkákról is megkérdezitek egymás véleményét? Van, hogy csak ötleteltek együtt?

Igen, meg szoktunk mutatni egymásnak szinte mindent, amit írunk! Sienna csodálatos regényt írt, amit én olvashattam el először! Ez nem csak nagy megtiszteltetés és bizalom irányomba, de egész egyszerűen szeretem is olvasni az írásait 🙂 Ezen kívül pedig nagyon fontos mindkettőnk számára a másik véleménye – mind a történet, mind az írásmód szempontjából.

Mi az egyikőtök világa és mi a másikatoké? Értem ez alatt: kedvenc könyvek, filmek, sorozatok, zenék…?

Siennához közelebb áll a kalandregények és romantikus könyvek világa, egyik kedvence Wilbur Smith. Én pedig a krimit, történelmi írásokat, novellás köteteket preferálom. Úgy is mondhatnám, hogy a Jin és Jang két fele vagyunk; ez esetben pedig Sienna lenne a fehér, én pedig a fekete. De ez is az adott időszakoktól függ, van amikor épp átfordul. Az esetek 99%-ában pontosan kiegészítjük egymást. Sienna kedvenc könyveiről itt, az én kedvenc könyveimről itt, kettőnkről és a közös írásról pedig itt olvashattok bővebben!

Hány könyvet írtatok és adtatok ki eddig és milyen példányszámban értékesítettétek azokat? (csak cirka, ha nem titok) 🙂

Természetesen nem titok 🙂 Első közös könyvünk 2012-ben, a néhai Ulpius ház kiadónál jelent meg elektronikus könyv formájában, de a csődeljárás miatt ez az írás elkallódott. Ezt követően sokáig a fióknak írtunk, vagy nem is írtunk egyáltalán, esetleg külön-külön vetettünk „papírra” néhány történetet. Sienna ez alatt az időszak alatt írta meg folytatásos, saját regénye első részét (ami nagyon izgalmas egyébként)! A következő közös regényünk pedig a Száz évvel utánad volt, amelynek története tavaly februárban született meg, és szeptemberben jelent meg. Ebből 4 hónap alatt 200+ példányt adtunk el, ami talán nem tűnik soknak, de minimális büdzsével és kizárólag költséghatékony, online kampányok által történő reklámozással abszolút kielégítő számunkra, jelenleg. Célunk, hogy olyan olvasói – és egymást segítő írói – közösséget építsünk, amely segít majd minél több emberhez eljuttatni könyveinket a jövőben.

Hogyan értékesítettek? Hagyományos könyvbemutatók, vagy forradalmi újdonságok?

Első sorban a kiadónk weboldalán, a Líra és Libri áruházakban és egyéb, online felületeken értékesítünk (pl. Bookline, iStore, Google stb.), de kint voltunk például a Margó Irodalmi Fesztiválon is, ahol személyesen értékesítettük a papír formátumot. Idén pedig kint leszünk a nagybetűs Könyvfesztiválon is! 🙂 Erről majd fogunk még később beszélni, de az már biztos, hogy sok-sok szeretettel várunk élőben is mindenkit! 🙂 Itt láthatjátok pontosan, hogy hol kapható a könyvünk!

A forradalmi újítások – vagy legalábbis a nem szokványos könyvbemutató – egy picit még várat magára… Az elképzeléseink már megvannak, most már csak némi tőkét és megfelelő kapcsolatot kell gyűjtenünk hozzá 🙂 Ígérjük, amint megszerveztük, szólunk, és ott is várunk majd Titeket szeretettel!

– L –

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.