Miért választottuk a magánkiadást?

A magánkiadás gyökerei valójában egészen régre nyúlnak vissza, hazai viszonylatban azonban még mindig újdonságként, és kicsit kételkedve tekintünk rá. Tény azonban, hogy a magyar könyvpiac napjainkban történő erőteljes átalakulásával, és az e-könyvek egyre nagyobb mértékű térhódításával a magánkiadás is napról-napra jelentősebb tényezővé válik. Mindehhez pedig az is nagyban hozzájárul, hogy a social media korát éljük, vagyis új csatornák nyíltak a kommunikációban, és ez nem csak a személyes kapcsolatainkat, de az üzletek és vásárlóik kapcsolatát is átalakította.

Korábban az író teljes egészében a kiadójától függött. A kiadó döntött mindenről – a könyv beárazásától kezdve a terjesztési stratégiáig, és jelentékenyen beleszólt az alkotási folyamatba is – az író pedig kénytelen volt alárendelni magát, hiszen a könyve jövőjét a kiadó kezébe tette, és nem volt többé beleszólása, hogyan alakul a sorsa. Mégsem ez jelenti a fő problémát, hanem az a hazai piacra jellemző gyakorlat, hogy az írói honoráriumot alapesetben rendkívül alacsonyra szabják, és a kifizetések sokszor késve, vagy egyáltalán nem jutnak el az íróhoz, így az szinte semmit sem profitál a sokszor igen hosszadalmas és nehéz alkotómunkájából (természetesen ezt nem lehet ráhúzni minden magyar kiadóra, tisztelet a kivételnek). Arról nem is beszélve, hogy az esély, hogy egy pályakezdő író kéziratát egyáltalán elolvassák, nagyon halvány – a legtöbb írópalánta álma sajnos mindörökre a fiókban marad.

Mindezekre a nehézségekre igyekszik megoldást kínálni a magánkiadás. Ezzel a lehetőséggel bármelyik szárnypróbálgató író elindulhat, és megmutathatja önmagát a világnak. Bárki előtt nyitott a piac, legyen szó akár az idős, falusi néniről, aki a receptjeit szeretné megosztani, vagy a fiatal költőről, aki az irodalom nagy alakjainak arcképcsarnokába vágyik.

Persze ez sem fenékig tejfel, és lehetne beszélni ennek a hátulütőiről is, illetve a könyvpiacot érdekes irányba terelő következményeiről, most azonban ebbe nem merülnénk bele. Amit mindenképpen fontos megemlíteni a magánkiadással kapcsolatban az nem más, mint hogy az író vállalja a kiadás és a terjesztés nagy részének költségeit, ami nem kis beruházás, azonban cserébe sokkal jelentősebb profitot könyvelhet el, a könyv útjának minden fázisára ráláthat és befolyásolhatja is azt. Ez pedig a korábbiakhoz képest óriási szabadságot jelent.

Mint tudjuk, a szabadság azonban ugyanakkor felelősséggel és kockázattal is jár, de ha a könyvkiadásra úgy tekintünk, mint egy vállalkozásra, és vállalkozói fejjel gondolkodunk, akkor beláthatjuk, hogy ezeket a nehézségeket nem kerülhetjük el, ugyanakkor csak így lehet igazán esélyünk a sikerre.

Most látjuk igazán, hogy milyen nehéz utat választottunk, de bízunk benne, hogy a kitartó munka előbb-utóbb meghozza majd a gyümölcsét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.